BUA Saddles


BUA Saddles FAQ

Nadat wij begin december 2015 de BUA Saddles in Nederland hebben geïntroduceerd, kwamen zowel op onze Facebookpagina als in de mail enkele dezelfde vragen binnen over dit bijzondere vrijdragende, flexibele zadel. Deze vragen worden in deze FAQ beantwoord.

BUA saddle

Komen de zithulpen van de ruiter wel goed door?

Net als bij ieder zadel – waarbij de ruiter ook niet rechtstreeks op de paardenrug zit – kan de ruiter met houding- en zithulpen rijden en de bewegingen van het paard volgen. De zitting van het zadel is vrijdragend, maar staat in verbinding met de boom die op de paardenrug ligt. Er is dermate over de constructie en het materiaal nagedacht dat er nog steeds een optimaal contact is tussen de ruiter en de paardenrug. Het verschil tussen BUA en andere zadels is de constructie van de boom en de zitting, het feit dat de ruiter ‘vrij’ zit, de paardenrug minder wordt belast, het paard meer bewegingsvrijheid heeft en de ruiter wordt ondersteund in een gebalanceerde positie zonder het paard te hinderen. Het close contact gevoel bij de BUA Saddles is zelfs uitzonderlijk te noemen; voor de ruiter voelt het heel licht (‘zwevend’) aan, terwijl de ruiter alle bewegingen van het paard goed kan voelen, volgen n beïnvloeden. En andersom kan het paard de ruiter(hulpen) ook heel goed voelen, terwijl het niet continue belast wordt met het ruitergewicht.

Het lijkt alsof het zadel aan de voorkant veel druk geeft?

Zodra de ruiter in het zadel gaat zitten, wordt het ruitergewicht op de vrijdragende zitting verspreid en verdeeld over de onderliggende boom en panelen. Deze druk is heel licht, omdat de zitting als het ware ‘zweeft’ en de ruiter niet rechtstreeks op de paardenrug zit. In Canada is de drukverdeling van de BUA getest met de PLIP en daaruit bleek ook dat de drukverdeling optimaal is. Wellicht geeft onderstaande foto van een druktest een goed beeld van wat er gebeurt zodra de ruiter in het zadel zit.

BUA saddle

Past de BUA Saddle op ieder paard?

De missie van BUA Saddles is bijdragen aan het welbevinden van het rijpaard en diens ruiter. Dat is de reden waarom het BUA zadel is ontwikkeld, en BUA Saddles hoopt met dit zadel een verschil te maken. BUA Saddles claimt niet dat het zadel op elk paard past, echter is bij alle testruiters tot nu toe gebleken dat het zadel op al hun paarden passend was. De flexibiliteit van de boom zorgt er voor dat het zadel zich aanpast aan de rug van het paard en de hoge teruggesneden kamer waarborgt de schoftvrijheid. Dit samen geeft het een hoge mate van universaliteit vergeleken met andere, traditionele zadels.

Past de BUA Saddle op paarden met een korte rug?

Het BUA zadel is geschikt voor korte en gemiddeld lange ruggen. Of het zadel jouw paard wel of niet past, en hoe groot het dragend oppervlak zal zijn, is afhankelijk van de algehele conformatie van het paard in combinatie met het ruitergewicht. Zekerheid kun je verkrijgen door middel van een BUA Saddles pasconsult.

Is de BUA Saddle ook geschikt voor asymmetrische paarden?

De panelen zijn afneembaar en aan de voorkant verstelbaar. Ook kunnen de panelen aan de voor-of achterkant aangepast worden met een extra inlage. Op deze manier kun je optimale, gelijkmatige drukverdeling verkrijgen wanneer de conformatie van het paard om deze aanpassing vraagt.

Wat is de lengte van de BUA Saddle?

Net als de andere flexibele zadels heeft het BUA zadel geen absolute lengte zoals dat bij boomzadels wel het geval is. Vanwege de flexibiliteit vormt en zet het zadel zich onder invloed van ruitergewicht naar de conformatie van het paard. Bij het BUA zadel werkt dit vanwege de vrijdragende constructie nog weer anders en is de unieke pasvorm van BUA niet te vergelijken met andere zadels. Daarom kan op basis van een gegeven lengte theoretisch niet bepaald worden of het zadel passend, te lang of te kort is voor een paard. De lengte van de panelen is 46 cm lang, maar de pasvorm van het BUA zadel is zo anders dan andere zadels, dat deze lengte geen gegeven is waar je in theorie conclusies aan kunt verbinden. Dit onder andere maakt de BUA Saddles zo speciaal en uniek. De beste en meest veilige manier om te kunnen bepalen of het BUA zadel (of welk ander zadel dan ook) passend is voor je paard, is het zadel door een gespecialiseerde zadelpasser te laten passen en er mee te gaan rijden.

Waarom is de BUA Saddle alleen in 17,5 inch?

Tijdens de ontwikkeling van de BUA Saddle lag de focus op het ontwerp, de pasvorm, de materialen, de specifieke eigenschappen, het testen en optimaliseren van het zadel. Nu het concept zichzelf heeft bewezen, patent is verkregen en het BUA merk op de markt is gezet, zal er aandacht komen voor bijvoorbeeld meerdere zittingmaten, wel/geen/andere wrongen, positie beugelophanging en lengtes zweetbladen. Momenteel is BUA bezig met een kleiner zadel, geschikt voor pony’s, met een kleinere zittingmaat en smaller kopstuk. Eind 2016 verwachten ze de BUA Saddles ook de 18 à 18,5 inch te kunnen leveren. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan houd ik je daarvan op de hoogte middels de nieuwsbrief en op Facebook.

Vanwaar de hogere prijs van het BUA zadel?

Het is de flexibele boom met zijn vrijdragende constructie en instelbare vering dat er voor zorgt dat het zadel in een hogere prijsklasse zit. De boom alleen al is de helft van de prijs van het zadel. Als de boom van ander en goedkoper materiaal zou zijn, dan zou het niet de eigenschappen hebben die het nu heeft. Het materiaal van de boom is ongelooflijk sterk en duurzaam, licht van gewicht en flexibel. De vrijdragende constructie met instelbare vering is uniek en vraagt om een specialistisch productieproces. Ook de panelen, het leder, de textiel, de velcro en de ritsen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Dit alles maakt het – samen met de mogelijkheid om het zadel om te bouwen voor verschillende disciplines – dat € 2.075,- een hele nette prijs is voor dit unieke, innovatieve en zeer paardvriendelijke BUA Saddle.

BUA saddle